De wereld om ons heen

Bij de Volksuniversiteit bieden wij u een divers aanbod op de gebieden Mens, Samenleving en Natuur. Zoek hieronder een cursus die u leuk vindt. U kunt hier kiezen uit o.a. Genealogie, Boeddhisme en Sterrenkunde.

Sterrenkunde
Cursuscode: MM1908

De oneindigheid, de onmetelijke afstanden, sterrenstelsels en donkere materie. Het heelal fascineert. Leden van de vereniging Zenit geven er een cursus over. Dat doen ze op de Cees Buining Sterrenwacht in Julianadorp. Het gaat om zes avonden, aangevuld met een zevende avond waarop we met telescopen een aantal interessante hemelobjecten gaan observeren. De cursus Sterrenkunde staat open voor iedereen en voorkennis is niet vereist.

Onze kennis over het heelal wordt in rap tempo uitgebreid door de missies naar andere hemellichamen en door de ontwikkeling en inzet van zeer fijngevoelige meetapparatuur. De stroom van nieuwe resultaten wordt vaak breed uitgemeten in de media, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren, de ontdekking van zwarte gaten in ons melkwegstelsel, nieuwe bevindingen over de uitdijing van het heelal en over de levensloop van sterren, de betekenis van de zonneactiviteit voor het klimaat op aarde, de speculaties over het bestaan van leven op andere planeten, etc.

De Cursus Sterrenkunde biedt een basis om deze berichtgeving in het brede perspectief van de moderne sterrenkunde te plaatsen. Tevens willen wij met de cursus bereiken dat de deelnemers een fascinatie zullen ontwikkelen voor de schoonheid en grootsheid van het heelal. Een breed scala van onderwerpen zal de revue passeren. Een kleine greep hieruit: Tijdmeting en afstandsbepaling; de werking van telescopen; ons zonnestelsel met de Zon als centrale ster en zijn planeten, manen, planetoïden en kometen; maans- en zonsverduisteringen; de invloed van Zon en Maan op de getijdenbewegingen op Aarde; kernfusieprocessen in de Zon. Verder de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van ons zonnestelsel; de levensloop van sterren en de structuur van ons melkwegstelsel en de uitdijing van ons heelal.
Ook wordt duidelijk gemaakt wat je zoal op een heldere avond met het blote oog kunt zien aan de sterrenhemel. Verder worden de deelnemers wegwijs gemaakt op Internet waar zeer veel interessante en actuele informatie is te vinden op sterrenkundig gebied.

Woensdag 2 oktober 2019
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. P (Paul) van der Wal

Het cursusboek Sterrenkunde en de draaibare sterrenkaart worden uitgereikt bij aanvang van de cursus. U dient hiervoor tijdens de eerste les een bedrag van €17,50 te betalen aan docent bij eerste les.

De 6 lesavonden zijn op woensdag, de zevende avond wordt in overleg vastgesteld omdat we hiervoor afhankelijk zijn van het weer.

Locatie: Cees Buining sterrenwacht (klik hier voor de adres gegevens)
Boeddhisme ontdekken
Cursuscode: MM1904

We ontdekken het Boeddhisme door o.a. de volgende onderwerpen te behandelen:

• het ontstaan van het Boeddhisme,
  • wat is een Boeddha?
  • de grondslagen van het Boeddhisme.

Ook de volgende onderwerpen komen aan bod: De oorsprong van lijden en de bevrijding van lijden, de vier edele waarheden, ontwikkel het goede, laat het negatieve na en ontwikkel je geest, sterven, reïncarnatie en karma.

Natuurlijk behandelen we ook de meditatie.

Donderdag 3 oktober 2019
5 lessen van 1,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. L (Leen) van der Meij
Locatie: School 7 (klik hier voor de adres gegevens)
Genealogie
Cursuscode: MM1903

Wilt u iets meer weten over uw familie? Dan is deze  cursus van drie lessen iets voor u. Familieonderzoek is spannend, u ontdekt allerlei bijzonderheden over uw familie: waar komen ze vandaan, waar komt de achternaam vandaan en hoe was hun sociale positie? U leert hoe u te werk moet gaan bij het raadplegen van archiefbronnen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden doet u ervaring op in het verrichten van eigen onderzoek. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden van de computer en het internet bij genealogisch onderzoek.  Een excursie naar het regionaal archief in Alkmaar maakt deel uit van het lesprogramma.

Donderdag 7 november 2019
3 lessen van 2,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. H. (Harry) de Raad
Locatie: School 7 (klik hier voor de adres gegevens)