Helderse Volksuniversiteit

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MM2208

Sterrenkunde

Sterrenkunde
Cursuscode: MM2208

De oneindigheid, de onmetelijke afstanden, sterrenstelsels en donkere materie. Het heelal fascineert. Paul van der Wal en Harold Plooijer van de vereniging Zenit geven er een cursus over. Dat doen ze op de Cees Buining Sterrenwacht in Julianadorp. Het gaat om zeven avonden, aangevuld met een achtste avond waarop we met telescopen een aantal interessante hemelobjecten gaan observeren. De cursus Sterrenkunde staat open voor iedereen en voorkennis is niet vereist.

Onze kennis over het heelal wordt in rap tempo uitgebreid door de missies naar andere hemellichamen en door de ontwikkeling en inzet van zeer fijngevoelige meetapparatuur. De stroom van nieuwe resultaten wordt vaak breed uitgemeten in de media, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren, de ontdekking van zwarte gaten in ons melkwegstelsel, nieuwe bevindingen over de uitdijing van het heelal en over de levensloop van sterren, de betekenis van de zonneactiviteit voor het klimaat op aarde, de speculaties over het bestaan van leven op andere planeten, etc.
De Cursus Sterrenkunde biedt een basis om deze berichtgeving in het brede perspectief van de moderne sterrenkunde te plaatsen. Tevens willen wij met de cursus bereiken dat de deelnemers een fascinatie zullen ontwikkelen voor de schoonheid en grootsheid van het heelal. Een breed scala van onderwerpen zal de revue passeren. Een kleine greep hieruit: Tijdmeting en afstandsbepaling; de werking van telescopen; ons zonnestelsel met de Zon als centrale ster en zijn planeten, manen, planetoïden en kometen; maans- en zonsverduisteringen; de invloed van Zon en Maan op de getijdenbewegingen op Aarde; kernfusieprocessen in de Zon. Verder de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van ons zonnestelsel; de levensloop van sterren en de structuur van ons melkwegstelsel en de uitdijing van ons heelal.
Ook wordt duidelijk gemaakt wat je zoal op een heldere avond met het blote oog kunt zien aan de sterrenhemel. Verder worden de deelnemers wegwijs gemaakt op Internet waar zeer veel interessante en actuele informatie is te vinden op sterrenkundig gebied.

Woensdag 5 oktober 2022
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 125,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. P. (Paul) van der Wal, Dhr. H.R. (Harold) Plooijer

Het cursusboek Sterrenkunde en de draaibare sterrenkaart worden uitgereikt bij aanvang van de cursus. U dient hiervoor tijdens de eerste les een bedrag van €17,50 te betalen aan de docent bij eerste les.

20:00 - 22:30
Locatie: Cees Buining sterrenwacht (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
 P. (Paul)  van der Wal
P. (Paul) van der Wal
H.R. (Harold) Plooijer
H.R. (Harold) Plooijer