Creativiteit
Echt iedereen kan creatief bezig zijn, of je nu betere foto's wilt maken of je iets wil leren over Kunstgeschiedenis. Bij de Volksuniversiteit bieden wij u een divers aanbod creatieve cursussen aan. Zoek hieronder een cursus die u leuk vindt.

Aan de hand van afbeeldingen en flimpjes beschouwen we de belangrijke ontwikkelingen en verschillen binnen de beeldende kunst en architectuur van de Grieken en de Romeinen.

Fotografeert u graag maar wilt u nog betere foto's maken? Of heeft u een spiegelreflexcamera en wilt u gebruik maken van meer mogelijkheden die zo'n toestel biedt?
Met deze cursus verkrijgt u basisvaardigheden voor het fotograferen. De onderwerpen daarin zijn: van licht tot foto, instellingen onder de ontspanknop, zoals diafragma en belichting. Maar ook scherptediepte, bewegingsonscherpte, objectiefgebruik, belichting, flitstechniek en witbalans. Daarnaast worden fotografietips gegeven. Tenslotte wordt er beknopt stilgestaan bij composities.
Materiaal: U heeft een camera nodig waarbij diafragma, sluitertijd en ISO ingesteld kunnen worden.
Ervaring: Voor beginners en enigszins gevorderden. Basiskennis van Pc-gebruik is nodig.
Syllabus: De docent verzorgt een beknopte syllabus met handige tips en adviezen. Deze syllabus is gratis.

Aan de hand van afbeeldingen en filmpjes beschouwen we beeldende kunst en architectuur uit de Middeleeuwen en we bekijken de ontwikkelingen en de verschillen tussen de Gothische en de Romaanse stijl.

Aan de hand van afbeeldingen en flimpjes beschouwen we de belangrijke ontwikkelingen en verschillen binnen de beeldende kunst en architectuur. Het thema is dit keer: Kunst in opdracht in de periode van de 15e tot en met de 17e eeuw. Hierbij behandelen we in vier avonden:
- Het hof van de Medici te Florence
- Het hof van de pausen te Rome
- Het hof van Lodewijk de XIV te Versailles
- De burgerij in de Republiek der Nederlanden

Aan de hand van afbeeldingen en flimpjes van diverse tentoonstellingen beschouwen we de belangrijke ontwikkelingen en verschillen binnen de beeldende kunst en architectuur in de 18e en 19e eeuw. Hierbij bekijken we ontwikkelingen zoals: neoclassicisme, romantiek, realisme en impressionisme.

De klassieke opvatting van een compositie is dat deze bepaald wordt door de rangschikking van beeldelementen volgens een bepaalde strategie, die daardoor een geheel vormen. Maar er is meer bepalend voor de compositie dan alleen beeldelementen. Over compositieleer zijn veel boeken volgeschreven. Deze cursus legt uit hoe topprestaties worden bereikt in de beeldende kunst.
De cursus is bedoeld voor ervaren tekenaars, schilders en fotografen die een verdieping en verbetering willen van hun werk. Maar ook als u beter wilt leren kijken naar deze kunstvormen is deze cursus is goede keuze.
ontwerp: Dhr. C.J. (Kees) Looijesteijn